Vízellátó rendszerek

Aktív mozgás során, mint a hegymászás, kajakozás, kerékpározás vagy túrázás is, elengedhetetlen a folyadékpótlás.  Nyáron, melegben érezhetjük igazán, mennyire gyorsan szárad ki a szervezet: csökken a teljesítményünk és nehezebben koncentrálunk a feladatra is. Hidegebb időben nem kívánjuk annyira a folyadékot, pedig ilyenkor is legalább annyira fontos, hogy  megfelelő mennyiségű vizet igyunk. Magas hegyekben pedig kötelező a sok folyadék; szakérők szerint ahány ezer méter magasan járunk, annyi liter vizet kell magunkhoz venni. Így egyszerűen megelőzhető a magasság okozta fejfájás is. Ráadásul intenzív sporttevékenység közben, vagy ha csapatban mozgunk a hegyen, ritkán tudunk megállni frissíteni. A kulacsok, ásványvizes üvegek pedig nehezen pakolható, kényelmetlen koloncok, sokszor nincs kedvünk előbányászni őket a zsák mélyéről. 

Erre jelentenek megoldást a hátizsákokba helyezhető víztartályok, amikből egy vékony cső ágazik ki a hátizsák elejére, hogy ennek segítségével  sportolás közben bármikor tudjunk a folyadékot pótolni. 

A sokféle változatban kapható vízellátó rendszerek közül a Platypus® termékek híresen jó minőségűek. Az 1, 1.5, 2 és 3 literes változatban kapható tartályok PBA mentes, antibakteriális kezelést kapott műanyagból készülnek. Az vízellátó rendszer tömlője széles beöntőnyílással rendelkezik, könnyen tisztítható, a csepegést a szabadalmaztatott szeleprendszer küszöböli ki, a csőre pedig hidegben is könnyű használatot biztosító, neopren  hőszigetelő bélést is tehetünk. A zsákok laposak és jól illeszkednek a hátizsák speciálisan erre a célra kialakított belső tároló rekeszében.  

platyhome1.jpg
Futás vagy lovaglás közben a vizem mindenfelé lötyög. Meg tudom ezt szüntetni?
Teljes mértékben. Egyszerűen csak fordítsd fejjel lefelé a tömlődet, miután megtöltötted. Egyszerre nyomd össze a tömlőt és a csutorát addig, míg a levegő nem távozik. Viszlát, lötyögés!

Bármilyen italt tölthetek a Platypus® kulacsokba és víztömlőkbe?
Sokféle italt tölthetsz a Platypus® kulacsokba és víztömlőkbe, csak bizonyosodj meg róla, hogy mindig alaposan elmostad minden használat után, így elkerülheted, hogy a tömlőben és/vagy a csövekben baktériumok kezdjenek el szaporodni.
 
Hogyan tisztítsam a Platypus® kulacsot vagy víztömlőt?
Tisztítsd meleg, mosószeres vízzel, majd alaposan öblítsd le meleg vízzel.  Ha makacs szennyeződéssel van dolgod, tölts a kulacsba vagy víztömlőbe literenként ¼ csésze szódabikarbónát ¾ csésze vízzel, majd rázd fel úgy 30 másodpercig. Ezután adj hozzá ¼ csészényi citromlevet, rázd további 10 másodpercig, majd szellőztesd a kupak meglazításával. Eközben a kulacsot vagy víztömlőt tartsd távolt az arcodtól! Ismételd meg a felrázást és a szellőztetést háromszor. Engedj ki belőle annyi levegőt, amennyit csak lehet, majd hagyd ázni 20 percig. Forró vízzel öblítsd ki háromszor. Figyelmeztetés: amikor a citromlevet hozzáöntjük a szódabikarbónához, előfordulhat habzás, valamint nyomásemelkedés a lezárt Platypus® termékekben.

Hogyan szárítsam a Platypus® kulacsot vagy víztömlőt?
A Platypus kulacsokat könnyedén megszáríthatod, ha fújsz belsejébe egy kis levegőt, hogy az oldalai ne tapadjanak össze, majd fejjel lefelé állva hagyod addig, míg az összes víz el nem párolog belőle. A Hoser™ víztömlőket az akasztójánál fogva akaszd fel, és úgy szárítsd. A BigZip™  víztömlők elég széles nyílással rendelkeznek ahhoz, hogy egy konyharuhával kitörölhesd a belsejét. Ezután hagyd lehúzva a csúszóreteszt, és kinyitva támaszd ki, így a levegőn magától megszárad. Ezen felül jó módszer a műanyagzacskó-szárító használata, ami széles körben elérhető különböző konyhai kiegészítőket árusító üzletben, és számtalan online kereskedésben.

Hogyan fertőtlenítsem a Platypus® kulacsom vagy víztömlőm?
A fertőtlenítéshez töltsd fel a kulacsod vagy víztömlőd vízzel hígított, illatmentes háztartási fertőtlenítővel. Egy liter vízhez adj 3cl fertőtlenítőszert. Zárd le, majd rázd össze 10 másodpercen keresztül. A csutora összenyomásával töltsd fel a csövet és a csutorát is a mosószeres vízzel, eközben a csutora végét tartsd a mosogató felett. Éjszakára hagyd feltöltve, majd alaposan öblítsd ki, és hagyd a levegőn megszáradni. 
Környezetbarát megoldás, ha klórmentes, hidrogén-peroxid alapú tisztítószert használsz, mint a Free and Clear a SeventhGeneration-től.

Hogyan fagyaszthatom le a Platypus® kulacsom vagy víztömlőm? Le lehet fagyasztani a Platy™ kulacsot?
A lefagyasztott Platypus® kulacsok remek jégtömlőként szolgálnak. A forró nyári napokon hideg, frissítő italokat vihetsz magaddal. A légmentesen és félig megtöltött kulacsot az oldalára fektetve rakd be a fagyasztóba. Ne töltsd tele, mivel a víz térfogata a fagyással növekszik, ami szétrepesztheti a kulacsot vagy a víztömlőt. 

Hogyan tudom elkerülni, hogy hideg időjárásban megfagyjon a víz a folyadékellátó rendszeremben?
A legegyszerűbb, ha szerzel egy Platypus® szigetelőt. Mindent szigetel a víztömlőtől a csutoráig, és a Big Zip SL víztartályhoz tartozékként jár. Ha azzal szeretnél dolgozni, amid van, indítsd a napod forró, vagy meleg vízzel feltöltött palackkal vagy tartállyal, és helyezd el úgy, hogy az extra ruházatod körülötte legyen. Így valószínűleg nem fog megfagyni az egész napos kirándulás alatt, esetleg csak a legextrémebb hidegben. Amikor iszol, kortyolj gyakran a folyamatos áramlás érdekében, és figyelj arra, hogy két ivás között ne maradjon folyadék a csőben. Fújj bele a csutorába, hogy a csőben maradt víz visszakerüljön a tömlőbe. A csövet szintén tartsd befedve a csomagodban, vagy a kabátod belsejében.

A csutorám túl könnyen lejár. Mit tehetnék vele?
A legjobb módszer a megfelelő illeszkedés visszaállítására a csutora és az ivócső között. Először távolítsd el a csutorát, majd vágj le a cső végéből egy kis darabot. Ezután a csutorát meg kell tisztítani és le kell öblíteni orvosi alkohollal. Nyálazd be az ivócső végét és helyezd rá vissza a csutorát. Miután megszáradt, tökéletesen lezártnak kell lennie.

Hogyan szereljem fel a csutora kupakját?
Először is távolítsd el a HyperFlow™ csutorát úgy, hogy összenyomod és egyenesen lehúzod a csőről. Ezután egyszerűen csúsztasd fel a kupakot a csőre, majd helyezd vissza a csutorát.

A régi víztömlőmön nehezen zárható a cipzár. Valahogyan könnyebbé lehetne tenni?
Igen. Időközönként egy kis vazelint kell kenni a zárlánc fogaira, így a cipzár rugalmas és könnyen zárható marad. Töröld le a felesleges vazelint, hogy ne kerülhessen bele a vizedbe, valamint azért, hogy ne gyűjtse össze a szennyeződéseket. Ha terepen vagy, akkor ajakbalzsammal, vagy bármi hasonlóval szintén bevetheted ezt a trükköt.

Tartalmaznak-e a Platypus® vízellátó rendszerek BPA-t? Használtak-e polikarbonátot a készítésük során?
Nem tartalmaznak. Minden Platypus® hidratációs termék 100%-ban BPA-mentes, tartós uretánból készült ivóvíz tárolására alkalmas, ízmentes polietilén belsővel.

A termékek 7-es műanyag-újrahasznosítási kóddal rendelkeznek. Ez nem azt jelenti, hogy BPA-t tartalmaznak?
Ellentétben néhány bejegyzéssel a 7-es újrahasznosítási kód nem feltétlenül jelenti azt, hogy a műanyag BPA-t tartalmaz. A 7-es kódmeghatározás annyit takar, hogy a termék egyszerűen nem illett az 1-től 6-ig terjedő kategóriákba. A Platypus® termékek laminált fóliából készülnek, emiatt kerültek ebbe az osztályba, de nem tartalmaznak sem BPA-t, sem polikarbonátot.
kollekcio.jpg

Nézd meg a Platypus® teljes kollekcióját »

Hírlevél
Pinterest
Google+