Milyen egy jó derékalj
ha-a-szabadban-toltod.jpg
A sikeres és vidám túrák, mászások és hátizsákos utazások alapfeletétele, hogy nappal jó erőben légy. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy éjszaka jól aludj és kipihenten ébredj. A megoldás, egy kényelmes derékalj.
  
Az amerikai Therm-A-Rest® cég több mint 40 éve gyárt a szabadtéri pihenéshez szükséges felszereléseket, melyeket folyamatosan fejleszt és tesztel. Ennek köszönhetően termékei a legjobb minőségű derékaljak, amelyek biztos, hogy nem fognak cserbenhagyni, nem fogsz egy lapos matracon dideregve ébredni az éjszaka közepén.

hogyan-veszitunk-hot-alvas-kozben.jpg

Hővezetés (kondukció): Ez két szomszédos anyag között, a hőmérséklet ingadozása miatt keletkezett hőveszteséget jelent, mint amikor a meleg test közvetlenül a hűvösebb talajhoz ér. Ez az elsődleges formája a hőveszteségnek, melyet a derékalj csökkent. Derékalj nélkül a test továbbra is hőt ad le a talajnak, a föld melegszik, tested pedig folyamatosan hül - ezt a csatát nem nyerheted meg.

Minél magasabb egy derékalj R-értéke, annál lassabban megy végbe ez a folyamat és annál nagyobb a hőérzeted miközben alszol. A Therm-A-Rest® által szabadalmaztatott technológiával készült zárt cárt cellás derékaljak R - értéke jóval magasabb a hagyományos izolíroké. Nézd meg az erről készült videót, magyar nyelvű felirattal!


Hőáramlás (konvekció): Ez aktív hőveszteség, amikor a felmelegedett molekulák mozognak egyik helyről a másikra és viszik magukkal a hőt. Ez alvás közben úgy következhet be, hogy a szél befúj a hálózsákba és elmozgatja a felmelegedett levegőt körülötted. A hálózsák és a sátor csökkenti ezt a fajta hőveszteséget. Ha sátor nélkül alszol, egy bivakzsák is megoldaja ezt a problémádat.
 
Sugárzás: A hőenergia átadása két test között elektromágneses hullámokon keresztül történik. Ez a hőátadás nem igényel közvetítőt - például, amikor a nap melegíti az arcodat odakint egy fagyos napon. Ezeknek a hullámoknak az átirányítása minimalizálja ezt a fajta hőveszteséget. A test hőjét irányító cellák a NeoAir™  sorozat matracaiban pontosan ezt teszik, ezzel hozzájárulva a rendkívüli hőmegtartáshoz. Nézd meg a NeoAir® matracokról készült videót, magyar felirattal!
 
Párolgás: A párolgás akkor jelentkezik, amikor egy folyékony anyag légneművé válik. Ez a változás hőenergiát igényel, melyet a tested biztosít, ezért fokozott odafigyelésre van szükségünk, hogy ki ne száradjunk. A megfelelő mennyiségű folyadékpótlásban segítenek a Platypus® vízellátó termékei. 

mi-az-r-ertek.jpg
Az R-érték egy adott anyag hőellenállásának mérésére szolgál. Minél magasabb az R-érték, a matrac annál jobb szigetelést biztosít. Ezt az értéket a termék mellett a termék jellemzőinél mindig megadjuk.

melyiket-valasszam.jpg
A Therm-A-Rest® a derékaljak legfontosabb tulajdonságai alapján  - a szigetelő képesség ( R-érték), a csomagolt méret és tömeg és komfort -
3 különböző kategóriában kínálja termékeit.  Ez megkönnyítheti számodra a legmegfelelőbb átmeneti fekhely kiválaszását.
 
 
FAST & LIGHTt® sorozat
 
Ha az ágyad a hátizsákodban kell cipelned: Fast & Light® sorozat modelljei a legkisebb súlyú és legkisebb csomagolt méretű, legjobban hőszigetelő Therm-A-Rest®  matracok. Több napos gyalogtúrákhoz, hegymászó kalandokhoz, ahol az a lényeg, hogy hátizsákod súlya ne lassítson le.
 
 
TREK & TRAVEL™ sorozat
 
Ha hátizsákkal utazol: Trek & Travel™ matracok a legszélesebb körben használható, 3 és 6.3 cm közötti vastagságú, ezért nagyon kényelmes és jól hőszigetelő matracok. Elég könnyűek egy túrára és kényelmesen tudod szállítani hátizsákos utazásaid során is. 
 
 
CAMP & COMFORT™ sorozat
 
A legkényelmesebb kemping matracok: Minden mással összehasonlíthatatlan komfortot biztosító Camp & Comfort™ Therm-A-Rest® matracok. 

matracok-hasznalat-kozben-gyik.jpg

A matrac melyik oldalán aludjak?
Azon az oldalon, amelyiken a logo található. A matrac fekvő felülete csúszásmentes anyagból készült, így hálózsákkal is egész éjjel alattad marad a matracod. Az alsó rész anyaga jóval strapabíróbb, megvédi a matracot a kopástól és a kiszúródástól. Egyes matracaink alján uretán pöttyök találhatók, melyek meggátolják, hogy a matrac elcsúszkáljon a helyéről.

Hogyan működik az “önfelfújódás”?
Egy önfelfújódó matrac általában egy nyitott cellás habszivacsból és egy légmentes záró szeleppel rendelkező külső héjból áll. Amikor megnyitod a szelepet egy összenyomott matracon, a nyitott cellás habszivacs kitágul, a matrac felfújódik, ahogy magába szívja a levegőt. Miután felfújódott beállíthatod a keménységét.

A matracom nem fújódik fel magától. Hibás?
Valószínűleg nem. Bár minden habszivacsos Therm-A-Rest® matrac önfelfújódó, (a NeoAir™matracokban nincs habszivacs, ezért szájjal kell felfújni) az önfelfújódás mértéke a hab tulajdonságaitól függ. Példáult a Camp and Comfort™ sorozat matracai rendkívül gyorsan felfújhatók, mert sokkal sűrűbb habot használnak és a habnak nagyobb a memóriája, azaz nagyobb kierjedésű széthajtott állapotban.
 
Az ultrakönnyű, belső előmetszett szivacsbéléseket a Fast & Light®  sorozat matracaiban a rendkívül könnyű súlyuk miatt választotta a Therm-A-Rest®, emiatt az önfelfújódó teljesítménye mellett szükség lehet néhány nagyobb lélegzetvételre a teljes felfújásához. Ha a matrac még új, vagy hosszabb ideje összetekerve volt tárolva, beletelhet 24 órába is, amíg a hab a matrac belsejében teljesen visszanyeri önfelfújódó képességét. Ezért  javasoljuk a  teljesen szájjal történő felfújást, hogy a habszivacs könnyebben visszanyerje eredeti formáját.
 
Hogyan lehet a leghatékonyabban felfújni a NeoAir™matracot?
Hajtsd szét a matracot és tekerd le a szelepet. Fújj levegőt a matrac első részébe, majd zárd a szelepet. Nyomdd a levegőt a felfújt részből a matrac másik végébe, végig zárt szeleppel. Nyisd meg a szelepet és folytasd a felfújást. Egy átlagos hosszúságú matrac felfújása körülbelül 20 erős fújást igényel. Ha fel van fújva teljesen, könnyen személyre szabhatod magadnak a matracot. Feküdj rá fejjel közel a szelephez, majd egyszerűen nyisd meg kicsit a szelepet, hogy kialakítsd az ideális keménységet.
 
A NeoAir matracom éjszaka lejjebb eresztett. Szivárog?
Ha nem nem teljesen ereszt le, akkor nem valószínű, hogy szivárog. Ez a lehűlés természetes hatása. A befújt levegő test-tőmérsékletű, ezért, mint minden levegő, hőmérséklet csökkenés hatására összébb húzódik. Miután a matrac felvette a környezet hőmérsékletét, néhány újbóli fújás elegendő.
 
Tönkreteheti a matracot, ha fújás közben nedvesség kerül bele?
Nem. Évtizetedeket töltöttünk az anyagok és bevonatok finomításával, hogy ellenálljanak az efféle dolgoknak, ez különbözteti meg a Therm-A-Rest® matracokat a konkurenciától. De érdemes minimalizálni a bejutó nedvességet. Mindig hagyd, hogy az önfelfújódó matrac magától felfújódjon amennyire csak lehet,  ezután pedig még néhány fújás a nagyobb keménység érdekében. Azt javasoljuk, hogy széthajtott állapotban és nyitott szeleppel tárold a matracodat. Így a szivacs nagyobb kiterjedésű marad és a nedvesség gyosabban elpárolog belőle.
 
Megfagyhat a befújt levegő túl alacsony hőmérsékleten?
Rendkívül alacsony hőmérsékleten előfordulhat, hogy a befújt langyos levegő lecsapódásakor jégkristályok keletkeznek a matrac belsejében. Azonban nem áll fent annak a veszélye, hogy kiszúrhatják a matracainkat, a nedvesség önmagában pedig abszolút nem jelent problémát. (Lásd a "Tönkreteheti a matracot, ha fújás közben nedvesség kerül bele?" című részt.)

Mit tegyek, ha víz szivárog a matracomba?
Nyitott szeleppel tekerd fel a matracot, hogy kiszoruljon belőle a víz. Ha sok víz került bele, ismételd meg ezt többször! Meleg, száraz helyen akaszd fel a matracot függőlegesen nyitott szeleppel. Körülbelül 3 nap szükséges, hogy teljesen kiszáradjon a matrac.
 
hogyan-tudom-a-legjobban-elcsomagolni.jpg
ProLite™, ProLite™ Plus és NeoAirmatracok: A legtöbb ProLite és NeoAir matrac elég kompakt ahhoz, hogy elférjen a legkisebb csomagokban is.  Azoknak, akiknek a legkisebb hely is számít és egy keret nélküli csomagot szeretnének,  azok a matracot részben felfújhatják, összehajthatják, hogy kényelmes támaszként használhassák a hátuknál. (Ez megoldható a Z Lite™ zárt cellás párnákkal is, a csomag méretétől függően.) Az önfelfújó Fast & Light ® matracokat is félbe lehet hajtani, majd a feltekervni, így elférnek a csomagban. Ha a matracot kívülre kell csomagolnod, akkor tedd kompressziós zsákba,  a csomag fedele alá, hogy védve legyen. Bár a legtöbb gyártó tesz hevedereket  párna számára a csomag külső részére, ezek általában az alján vannak, így nem kívánt szennyeződéseknek és sérülésnek teszik ki a párnát, minden alkalommal, amikor leteszik a csomagot.
 
Zárt cellás derékaljak  és Trek & Travel™ önfelfújódó matracok:  A legnagyobb csomagok esetében a méret dönti el, hogy ezeket a csomagod külső részén cipeled. Hogy, hogyan passzol a leginkább, azt a csomagod összeállításától függ. Tarts minden önfelfújó matracot kompressziós zsákban, hogy védd a sérüléstől. Nem kell attól tartanod, hogy kiszúrja valami a zárt cellás párnákat, gyakran hasznosak lehetnek, amikor hegymászó botokat, jégcsákányt vagy állványt csomagolhatsz velük. A függőlegesen csomagolt párnák több helyet biztosítanak erdei utak során, kisebb a valószínűsége, hogy megsérülsz egy ágtól, és nehezebben billensz ki az egyensúlyból hegymászás közben.

mi-a-legjobb-modszer-a-matracom-tarolasara.jpg

Minden önfelfújós matracot száraz helyen, kihajtva és nyitott szeleppel tárolj! Óvakodj a szélsőségesen meleg helyektől, mint a padlások, parkoló autók, ahol a matrac véglegesen károsodhat! Ágy alatt, fal melletti kanapé mögött a tárolás helytakarékos, jó megoldás.
A NeoAir matrac tárolható kihajtva és feltekert állapotban is. Azt javasoljuk, hogy lecsavart szeleppel, kompressziós zsákban tárold a matracot, védve a kosztól és éles tárgyaktól.  
RidgeRest®  ülőpárnák at tárold laposan vagy lazán feltekerve. Z Lite™ ülőpárnákat  tárold egyszerűen összehajtva. Bár kitűnően használható terepen, mégsem érdemes hosszú távon feltekerve és lekötve, dobozban vagy nehéz tárgyak alatt tárolni. Ez véglegesen deformálhatja a zárt cellás matracokat.

mi-a-legjobb-modszer-a-matracom-tisztitasara.jpg
Miért fontos a matrac rendszeres tisztítása?
A rendszeres tisztítás meghosszabbítja a matracod élettartamát. Mosógépbe ne tedd! Legkönnyebben slaggal vagy fürdőkádban tisztítható.Tisztítás előtt ne felejtsd el zárni a szelepet. A tisztításra a Formula 409®, BioClean™ All-Purpose Cleaner vagy bármely más háztartási tisztítószer alkalmas.
 
Mi a legjobb módszer a gyanta vagy szurok eltávolítására?
A fanedvet alkohollal átitatott pamut ronggyal tisztítsd. Ez időigényes és valószínleg foltot hagy. A megmaradt foltot azonban eltávolíthatod hintőporral vagy zsírkővel. 
hogyan-javithtatom-hogyan-ervenyesithetem.jpg
Cserélhető a szelep a Therm-a-Rest matracon?
Igen! A Therm-a-Rest cserekészletben megtalálható minden fém és műanyag szelep.
 
Mivel tudom a kilyukadt Therm-a-Rest® matracom megjavítani?
A Mormota Túraboltban többféle javító készletet is találsz a matarcodhoz. 
 
Mit fedez  a korlátlan idejű Therm-a-Rest® garanciám?
A Therm-a-Rest®  garanciád fedezi az anyaghibákat és gyártási hibákat. A matracod garancia ideje korlátlan anyaghibák vagy gyártási hibák esetén.
 
Mire nem terjed ki a garanciám?
A Therm-a-Rest®  garanciád nem terjed ki azokra a sérülésekre, melyek a nem megfelelő használatból, balesetből,  hosszantartó UV sugárzás hatásából vagy az anyagok természetes lebomlása miatt keletkeznek. Természetes kopást,  horzsolást, elváltozást, a termék szétszerelését vagy helytelen tisztítás és szárítás által bekövetkezett sérülést szintén nem fedez a garancia. Amennyiben a Therm-a-Rest®  terméked sérülése javítható, de nem fedezi a garanciád, a Therm-a-Rest barátságos ár fejében megjavítja azt.
praktikak-teli-alvashoz.jpg
Megoldás a könnyed téli alvásra:
A legjobb megoldás az ha hideg időjárási körülmények között egy ProLite™ProLite™Plus, vagy NeoAir™ matracot használsz (hőmérséklettől függően), egy teljes hosszúságú RidgeRest® matraccal párosulva legalsó rétegként. 
 
RidgeRest® derékaljat akár méretre is vághatod, ezzel tovább csökkentve a terhelést. Bónuszként, a zárt cellás habot akár rögzítő sínként is használhatod vészhelyzet esetén. Hogy becsomagold, tekerd bele a ProLite matracot a RidgeRest matracba, hogy védve legyen, amikor a hátizsákot külsejére van csatolva. 
 
Maradj megfelelően hidratált:
Senki sem szeret egy hóvihar közepén felkelni, de a testnek szüksége van energiára. Nagy magasságban a megfelelő folyadékpótlás segíti az oxigéndús  vér áramlását a végtagokba, melegen tart. 
 
Öltözz fel jól: Ismered a régi mondást, hogy ha meztelenül alszol, az melegen tart? El ne hidd! Ha legalább egy gyorsan száradó/termo réteg van rajtad, az segít a nedvesség elvezetésében, szárazon tart téged és a hálózsákod.
 
Maradj szárazon: A nedves ruhák vagy hálózsák nagy gondokat okozhat a hideg időben. Szellőztesd a menedéked, és maradj távol a sátor aljától, ahol páralecsapódás felhalmozódik. Reggel terítsd ki száradni a dolgokat, a Nap hamar megszárítja, még fagypont alatti hőmérsékleten is. Ha egy éjszakánál többet tartózkodsz kint, használj ki minden lehetőséget a dolgaid szárítására, legfőképpen a szigeteléseket.
 
forrás: Therm-A-Rest®
Hírlevél
Pinterest
Google+