Milyen egy jó túrabot?
Miért éppen a Black Diamond túrabotokat választottuk? 
 
Az amerikai Black Diamond cég a legmegbízhatóbb és legpraktikusabban használható hegymászó felszerelések tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott. Azért ezeket a túrabotokat választottuk, mert a Black Diamond termékekek minden apró részlete a felszerelés könnyű és tökéletes használhatóságról szól.Több napos gyalogtúrákon, vagy ha nagy szintkülönbségeket kell leküzdenünk, esetleg térdünk időnként már nyikorog, sokat segíthet a túrabot használata. Nehéz hátizsákok cipelésekor a túrabot 20% -kal    csökkenti a térdeink és vállaink terhelését. Segít egyenes derékkal és háttal túrázni, így kiküszöböli a görnyedt  testhelyzetből fakadó légzéskapacitás-csökkenést is.
 
Felfelé kapaszkodásnál korlátként segít. Ereszkedéskor  csökkenti a lendületet, ezzel elveszi a terhelést a  bokákról és a térdekről, amit ilyenkor a saját súlyunkon  kívül a hátizsáké is terhel.
 
Egy kitett gerincen haladva a hátizsák miatt  magasra  helyezett súlypont pedig könnyebben kibillen egyensúlyi  helyzetből: ezt is megelőzhetjük a túrabot  használatával. 
 A túrabotok a következőképp romolhatnak el: fizikai  erőhatás következtében elhajolhatnak (direkt nem törnek  el, mert a vékony alumínium lemezből hajlított cső éles  pereme sérülést okozhatna), vagy a gyakori használattól  elkophat a teleszkópja.
 
A Black Diamond könnyített alumíniumból készült  túrabotjai eltörhetetlen konstrukciók, amire bátran      támaszkodhatsz.
 
Néhány modell formája ovális, ezek szilárdsága közel  kétszerese a hagyományos, kör keresztmetszetű  botokénak, ráadásul ez a forma biztosítja, hogy ne  forogjon el a bot nyele.

A Black Diamond túrabotok hótányérjuknak köszönhetően  nem csak a hóba nem süllyednek be, hanem a kisebb  átmérőjű nyári tányérral használva nem csúsznak be a  sziklarepedésekbe sem, illetve a sárba, avarba sem. 
 
Vídiából készült hegyük igény esetén rugalmas  gumiheggyel egészíthetőek ki, így megtapadnak csúszós  felületeken is.  

A jó túrabotok általában teleszkóposak, amit azért praktikus, mert három részből álló felépítésüknek köszönhetően az egyes részek egymásba tolhatók, így harmadannyi helyet foglalnak el, mint nyitott állapotban. Összetolva pedig sokkal egyszerűbben rögzíthetjük a túrabotot hátizsákunkra amikor épp nem használjuk. Így egyrészt nem hagyjuk el, másrészt ha csoportosan járjuk a hegyi ösvényeket, nem verjük ki a mögöttünk sétáló szemét, miközben a túrabotunkat a kezünkben lóbáljuk.  
 

 Teleszkópos túrabotoknál a gyakori használattól      kikophat a hosszúság beállítását szolgáló illesztőcsavar,  aminek élettartamát a menetekben megragadt a  szennyeződések és sár is rövidítik. Ez a túrabot   cseréjével jár, ugyanis az  elhajlított tagok  már nem  összetolhatók, a kikopott csavar pedig már nem feszül    bele a csőbe, így innentől a bot tagjait nem lehet többé  összecsúszás mentesen stabilizálni.
 Erre a problémára kínál megoldást a Black Diamond  által  kifejlesztett, egyedi Flick Lock rendszer. A FlickLock  rendszer rugalmas nyelvét egyszerűen kipattintva nyitjuk  és zárjuk, így a rögzítési pontok nem tudnak kikopni.    Ráadásul télen sem keményedik be a zár.
 Ezek a Black Diamond túrabotok  a legtartósabb  modellek a piacon. A három részes  botok alsó tagját egy  még időtállóbb fémstift teszi  stabilabbá, ami az  AutoLock rendszerrel egyetlen  gombnyomással  rögzíthető. 

markolat_es_elnyelo.jpgmarkolat.jpg

 Használat közben a túrabot hossza akkor megfelelő, ha  az  al és felkarunk épp derékszöget zár be és kezünket  a  csukló hevederbe bebújtatva biztonsági támaszt  érünk el.

 Ha egy meredek hegyoldalon felfelé haladunk,    praktikus a  markolat alatt megfogni a túrabotot. Ha  egy meredek  hegyoldalon keresztben haladunk, a hegy  felőli kezünkben  lévő botot érdemes a markolat alatt  megfogni.

  A  szivacsos borítás ráhúzódik a nyélre is, így ha hideg  időben  használjuk, akkor sem hűti a kezünket a fém  tapintása, ha a markolat alá kell fognunk a lejtők  harántolásakor.

fourstage.jpg
 A 15 fokos szögben meghajlított markolat  és a széles,  minden részén párnázott csuklóheveder  optimális    helyzetben tartja a csuklót, nyugodtan  szoríthatod  órákon  keresztül, kényelmes lesz hosszú távon  is.
 
A Black Diamond túrabotok markolatába épített  ütéselnyelő rendszere a könyököt és vállakat érő  hirtelen terhelést egy 4 fokozatú folyamatban, szó  szerint folyamatosan csillapítja.
 


     
 
 
  
 Nézd meg a Black Diamond teljes kollekcióját vagy válogass a többi gyártó túrabotjai között! ››››    

 

Hírlevél
Pinterest
Google+