FőoldalAdatvédelem
Milyen egy jó hátizsák

Miért éppen a Black Diamond márkát választottuk, nem pedig valamelyik közismert hátizsák gyártó céget?

Az amerikai Black Diamond cég a legmegbízhatóbb és legpraktikusabban használható hegymászó felszerelések tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott. Azért ezeket a hátizsákokat választottuk, mert a Black Diamond termékeinél a formák leegyszerűsítettek, a dizájn letisztult, minden a felszerelés tökéletes használhatóságáról szól. 

A hátizsák méreténél és tervezett felhasználási területénél van egy sokkal fontosabb feltétele is annak, hogy zsákod pont a megfelelő legyen. A hátizsák - szó szerint - csak akkor veszi le a terhet a válladról, ha tökéletesen illeszkedik rá. Ehhez pedig három dolog szükséges:

   

 Vállpántok
 A hátizsák vállpántjainak igazodniuk kell adott      vállszélességedhez. Különösen a hölgyek számára  nehéz   olyan túrazsákot találni, amely a kisebb váll és  nagyobb  mellszélesség ellenére is kényelmes hosszú távon.
 
 A hát hossza és a csípőméret:
 A hátizsák hát  paneleinek és hátad hosszának is  passzolnia kell egymáshoz.  
 
 Mozgásszabadság: 
 A megpakolt hátizsáknak kényelmesnek kell lennie akkor  is ha aktív mozgást végzel,  hiszen a lényeg a mozgás és  a mozgásszabadság.             

A Black Diamond tervezői megtalálták a tökéletes megoldást a fenti problémákra. A neve: "Active Form Design". 

 A Black Diamond szakemberei olyan flexibilis felfüggesztési  rendszert fejlesztettek ki, melynek egyes elemei külön -  külön is mozognak. Ennek köszönhetően a vállpántok és a  csípőhevederek sokkal jobban illeszkednek ez egyéni  adottságokhoz.

 A szabadabb mozgás és megfelelő teherelosztás kulcsa a 3D technológiával készült  csípőheveder.       

 Minden felesleges hálótól és mozgás közben beakadható kiegészítőtől mentes, keskeny  profilú hátizsákokat terveztek, amelyekkel futhatsz,  mászhatsz, kerékpározhatsz, mindig tökéletesen a hátadra  fognak simulni.

A stapabíró anyag, a nagyméretű, sztreccs zsebek és a hasznos felszerelés tartó hevederek, alapfelszereltség. 

Ha megmérted a hátad hosszát, még nincs vége. Ugyanis ugyanaz a helyzet a hátizsákokkal, mint a női táskákkal: minden alkalomhoz más dukál.
A Black Diamond termékeinek bemutatatásával végig vesszük az egyes hátizsák kategóriákat. 

Kis hátizskok bringázni, vagy futni:

Black Diamond Flash 9 hátizsák Black Diamond Shot hátizsák
Ezt a kategóriát leginkább egy délutáni kiruccanásra ajánljuk, ahol csak egy kulacsot , egy- két energiaszeletet, fejlámpát, vagy tartalék belsőt viszünk csak magunkkal. 
Ebben az esetben a hátizsák kis önsúlya és stabil hátfekvése a fő kritérium választáskor, hogy az az intenzív mozgás során együtt mozogjon a testtel.
Plusz felszerelést, vagy ruházatot ilyenkor csak ritkán viszünk magunkkal, így nem kell túl nagy űrméretű zsák. Fontos, hogy a hátizsák fényvisszaverő csíkokkal legyen ellátva és el tudjunk rajta helyezni egy láthatóságot elősegítő villogót is.

  

  Kis hátizsákok egynapos túrákra, via ferrata utakra:

Black Diamond Magnum hátizsák hollowpoint.jpg
Ezek a hátizsákok már nagyobb űrtartalmúak,  a fentiek mellett el kell, hogy férjen bennük egy esőkabát, napvédő tej, kamera, megfelelő mennyiségű víz és élelmiszer. Jó ha vannak oldalzsebek is rajtuk, a strukturáltabb pakolás érdekében. 
Egy könnyebb mászóút, vagy via ferrata teljesítésekor is egy ilyen zsák az ideális választás, mert kis önsúlya van, ellenben elég hely van benne a sisaknakbeülőnek  és néhány fontos,  gyalogtúrákon nem használt létfontosságú felszerelésnek. Ezek a zsákok keskenyek és magasak, hogy az így szintén magasabbra került súlypont miatt nagyon könnyű érzés legyen őket viselni.

  

Közepes hátizsákok túrázni és mászásra:

axis.jpg epic35.jpg
Ez a hátizsák kategória a több napos gyalogtúrákhoz és hosszú mászásokhoz szükséges felszerelések elhelyezésére is elegendő kapacitással rendelkezik. Ilyenkor ugyanis a fentebb említett alap túrafelszerelés mellett általában van nálunk pár biztonsági ruhadarab, és ezek a 30-40 literes zsákok a sisakhágóvas és jégcsákány  rögzítési lehetőségeivel is el vannak látva.  
Szerencsés ha a túrazsák keskeny, magas profilú. Választásnál mindenképp elsődleges szempont a teher optimális elosztását lehetővé tevő széles, kényelmes csipőheveder. Oldalhevedereik pedig nem csak a zsákot teszik kompaktabbá, hanem akár egy hótalpat vagy egy túrasít is elcipelhetünk velük.
 

  Nagy méretű hátizsákok:

epic45.jpg mission.jpg
Ezekben az 50- 90 liter űrméretű zsákokban általában nagy súlyokat cipelünk, ezért az egyik fő kritérium választáskor a minőség és az apró részletek. Nemcsak az anyag, de a varrás, a hevederek és csatok erőssége is legyen szempont. Egy leszakad csatot, kiszakadt a hevedert a hegyekben pótolni lehetetlen, viszont biztos, hogy szükségünk lesz rá. 
 
A másik, ebben az esetben is elengedhetetlen szempont a kényelmes és a megfelelő méretűre állítható hátrendszer. 
 
  

Nézd meg a Black Diamond teljes kollekcióját, vagy válogass a többi gyártó hátizsákjai között ››››

Mekkora legyen a hátizsák térfogata?

Egy jó tanács: A hátizsákot, bármekkora méretű legyen is, mindig tele pakoljuk. Ezért egynapos kirándulásokhoz ne vigyél magaddal túl nagy zsákot. Ha valami nem fér bele, hidd el, arra nincs szükséged.

Hogyan pakold meg hátizsákod?

Hogy biztosan megőrizd egyensúlyod akkor is ha kitett ösvényen, vagy meredek gerincen haladsz, a nehezebb dolgokat a hátad közelében, a hátizsák felső részébe rakd. Minél kevesebb dolgot akassz a hátizsák külső részére, mert biztos, hogy mindig beakad valahová, ami a mellett, hogy bosszantó, akár balesetveszélyes is lehet.

hatizsak_hasznalat_kozben-vizellato.jpg

Hátizsákod elengedhetetlen tartozéka, a vízellátó rendszer:

A hegymászás, túrázás, kajakozás és a kerékpár is intenzív sportok, kiemelten fontos hát a kellő hidratálás.  Nyári túráinkon érezhetjük igazán, mennyire gyorsan szárad ki a szervezet az erőkifejtés közben, de a hidegebb éghajlaton kalandozás közben is szükség van arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot vegyünk magunkhoz.

Intenzív sporttevékenység közben, vagy ha csapatban mozgunk, ritkán tudunk megállni frissíteni, aminek könnyen kellemetlen következménye lehet. Hidegebb időben nem is kívánjuk annyira a sok folyadékot, pedig ennek pótlása ilyenkor is fontos. Magas hegyekben pedig kötelező a sok folyadék, szakérők szerint ahány ezer méter magasan járunk, annyi liter vizet kell meginnunk. Így egyszerűen megelőzhető a magasság okozta fejfájás. 

A kulacsok, ásványvizes üvegek azonban nehezen pakolható, kényelmetlen koloncok, sokszor nincs kedvünk előbányászni őket a zsák mélyéről. A hátizsákba helyezhető vízellátó rendszer kiváló megoldás erre a problémára.

A sokféle változatban kapható vízellátó rendszerek közül az MSR cég Platypus termékei híresen jó minőségűek, az 1, 2 és 3 literes változatban kapható itatók jóvoltából mindig kéznél van a cső, hogy a kellő mennyiségű folyadékot magunkhoz vehessük, a csepegést a szabadalmaztatott szeleprendszer küszöböli ki. Az itató rendszer víztárolója széles beöntőnyílással rendelkezik, könnyen tisztítható antibakteriális kezelést kapott műanyagból készült, a csőre pedig hidegben is könnyű használatot biztosító, neopren  hőszigetelő bélést is tehetünk. A zsákok laposak és jól illeszkednek a hátizsák speciálisan erre a célra kialakított belső tároló rekeszében. 

Hírlevél
Pinterest
Google+