Milyen egy jó fejlámpa
meresi_modszere.jpg

A Petzl cég speciális, átfogó mérési módszereinek köszönhetõen a fejlámpák teljesítményét és mûszaki adatait maximális pontossággal adja meg. Az így kapott értékeket közvetlenül összehasonlítva a különbözõ modellek teljesítménye is összevethetõ. Ezek az adatok megkönnyítik az igényeinknek és elvárásainknak leginkább megfelelõ fejlámpa kiválasztását. 

Minimális fényerő

Mielőtt a világítótávolság és az üzemidő méréséhez hozzákezdenénk, meg kell határozni egy olyan minimális fénymennyiséget, amely alatt a lámpa már nem használható vagyis amely fényerő alatt a világítás már nem tesz lehetővé megfelelő látásviszonyokat. A Petzl ezt az értéket a teliholdas éjszaka világosságát közelítő 0,25 lux értékre becsüli. Ez az a minimális érték, melyet a fejlámpák világítótávolságának és üzemidejének mérésénél alapul veszünk.  

A fényáram

A fényáram értéke (ill. mennyisége) megmutatja a lámpa minden irányban kibocsátott összes fény mennyiségét. A fényáram mennyisége lumenben (lm) fejezhetõ ki. A fényáram értékét laboratóriumban, gömb felületű mérőműszerrel mérjük. Ez a mérés kiegészíti a világítótávolság mérését. A különbözõ fényforrások ugyanakkora világítótávolság esetén kisebb vagy nagyobb intenzitással világíthatnak. Az elemek energiaszintjének csökkenésével a világítótávolsághoz hasonlóan a fényáram is fokozatosan csökken. A Petzl feltünteti a maximális üzemmódban mért fényáramot, mely megmutatja az egyes lámpák maximális teljesítményét.

petzl_tikkina_2_head_torch1.jpg

Néhány példa a fényáram mennyiségére:

Telihold: 0,25 lumen, gyertyafény: 10 lumen, jól kivilágított utca: 20 - 70 lumen (/ m²), otthoni világítás: 100 - 200 lumen, éjszakai stadion, sportcsarnok: 1500 lumen (/ m²). 

A Petzl Tikka® fejlámpacsalád legkisebb fényerejű tagja a Tikkina® 2  fényárama is 23 lumen. A fent adatokat figyelembe véve és gyakorlati tapasztalataink alapján ezt a modellt is bátran tudjuk ajánlani azoknak, akik közvetlen környezetüket szeretnék megvilágítani, vagy csak hétköznapi tájékozódásra használnák sötétedés után. Fontos tulajdonsága, hogy kisebb teljesítménye miatt a Petzl Tikkina 2 büszkélkedhet a leghosszabb üzemidővel. 

Üzemidő

Az üzemidő az az időtartam, amelynek során a fejlámpa fényereje a fénycsóva tengelyében mérve 2 méteres távolságban még legalább 0,25 lux. Ha a fejlámpa fényereje ez alá az érték alá csökken, a fény mennyisége már nem lesz elegendõ, hogy a felhasználó közlekedjen, olvasson vagy egyéb tevékenységet folytasson.

Világítótávolság

A Petzl mérési módszerének definíciója szerint a világítótávolság az a távolság, amelyben a fejlámpa fényének fényárama még legalább 0,25 lux vagy annál több.

Szabályozott fényerejű fejlámpák

A szabályozott fényerejű fejlámpák rendelkeznek egy olyan elektronikus berendezéssel, mely adott ideig lehetővé teszi, hogy a lámpa világítótávolsága ne csökkenjen. A lámpa adatai között ezt a távolság/idõtartam adatot is közöljük. Mihelyt a rendelkezésre álló energia erre nem elég, a szabályozórendszer automatikusan kikapcsol. A világítás fényereje ekkor lecsökken, a lámpa túlélõ üzemmódra vált, elegendõ idõt biztosítva a felhasználónak az elemcserére.

szabalyozott.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem szabályozott fényerejű fejlámpák

A nem szabályozott fényerejû fejlámpák világítótávolsága az elemek kimerülésével fokozatosan csökken. A világítótávolságot ezeknél a lámpáknál a következő időpontokban mérjük: 

30 perc használat után (eseti használat), 10 óra használat után (tartós használat), 30 óra használat után.

nemszabalyozott.jpg

Jelzőfények üzemideje

A Petzl véleménye szerint a jelzőfény akkor hatékony, ha legalább 100 m távolságból látható. Ez alatt az érték alatt a jelzőfény már nem elegendő ahhoz, hogy jól észrevehető legyen és nem nyújt megfelelő biztonságot. A jelzõfényeknél megadott üzemidõ azt az idõtartamotjelzi, mely során a termék fényereje 100 m távolságban (a fénycsóva tengelyében) mérve legalább 0,00001 lux.  

melyik_fejlampat.jpg
tikka2xp.jpg

Az igényeinknek legmegfelelőbb fejlámpa kiválasztásához két tényezőt kell figyelembe venni:

1. a fénycsóva alakját: széles vagy fókuszált. A Petzl modelljei vagy egy adott formájú, vagy változtatható alakú fénycsóvát bocsátanak ki. A Petzl Tikka® XP  esetében például egy redőnyként használható filter segítségével szabályhozható a fénycsóva alakja.  

2. a világítás hatékonyságát: a legtöbb Petzl fejlámpa több fényerőfokozatban működtethető, választhatunk a maximális, optimális, gazdaságos és Boost üzemmódok közül. 

 

A fénycsóva alakja

homogen-nemhomogen_fenyccsova.jpg

A Petzl fejlámpák által kibocsátott fénycsóva homogén. Minden fénycsóvának van egy további, szélesebb része, mely kívül esik a fő fénycsóván. A fejlámpáknak ez a periférikus világítása még sokoldalúbb és kényelmesebb használatot biztosít.

A fénycsóva alakja a fényforrás típusától és a lámpa optikájától függ. Kétféle fénycsóvatípust különböztetünk meg: széles és fókuszált fénycsóvát.

 

Széles és fókuszált fénycsóva

A széles fénycsóva közeli megvilágítást ad és egy helyben végzett vagy kevés gyors helyváltoztatással járó tevékenységekhez alkalmas. A fókuszált fénycsóva koncentrálja a fényt, ezáltal megnő a világítótávolság, és a fénycsóva jobban irányítható. 

szeles-fokuszalt.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A világítás hatékonysága

A szükséges fényerő mindig az adott szituáció függvénye. Ezért a Petzl fejlámpák ezen a téren többféle megoldást kínálnak: használhatók maximális, optimális, gazdaságos és Boost üzemmódban.

Fényfokozatok

Legtöbb fejlámpánk LED-es fényforrása három különböző fényfokozatban működtethető: maximális, optimális és gazdaságos üzemmódban. Így a felhasználó minden helyzetben elvárásainak megfelelően tudja beállítani a fényerőt, előnyben részesítheti a nagyobb fényáramot vagy éppen a hosszabb üzemidőt. Ehhez a három üzemmódhoz tartozik még egy villogó üzemmód is, mellyel önmagunkra hívhatjuk fel a figyelmet (mentés, helymeghatározás stb.). 

A Boost üzemmód 

 

Egyes LED-es fejlámpák használhatók Boost üzemmódban is. Ilyenkor a fényerő 20 másodpercen át a maximálisnál kb. 50%-kal nagyobb. 

A Petzl MYO XP  és MYO RXP  lámpáiban Boost mód kapcsoláson, fénycsóva állítási lehetőségen, és valamennyi fejlámpánál nagyobb hatótávolságú módokon kívül egy egyedi, programozható üzemmód is választható.

Ennek köszönhetően az éppen aktuális tevékenységünknek megfelelő fényerőt is kiválaszthatjuk 8 és 140 lumen között. 

 

Garancia

A Petzl 3 év gyártói garanciát vállal fejlámpáira.

 

 

forrás: Gránit Design Kft.
A Petzl hivatalos forgalmazója Magyarországon 

Hírlevél
Pinterest
Google+