Milyen egy jó aláöltözet

tanuljunk.jpg

Ahogyan a neve is sejteti, az aláöltözetek azokat a ruhadarabokat jelentik, amelyeket közvetlenül a bőr felett viselsz. Ez alatt ne a nagypapád kitérdelt jégeralsóját értsd; a mai darabok testhezállóak, magas technológiájú szintetikus vagy természetes szálakból készülnek, és a legnagyobb kényelmet és teljesítményt nyújtják. Divatosak, gyakran nagyon mutatósak, így nem akarod őket elrejteni a ruhád alá.

Sokan még mindig pamut pólót hordanak a drága polár és a csúcstechnológiájú, lélegző-vízálló esőkabát alatt. Ez a megoldás teljesen rossz. A pamutszál felszívja és magában tartja a vizet, így megakadályozza a verejték elpárolgását és hűti a testet. Könnyen megfázhatsz.

A megfelelő technológiájú aláöltözeteket úgy tervezték meg, hogy a nedvességet elvezessék az anyag külső felületére, hogy onnan könnyen elpárologhasson. Így te száraz maradsz, kényelmesebben és melegebben is tart. Nem fogsz lehűlni, amint megállsz pihenni. 

haosszezavarodtal.jpg

Útmutatónk alábbi fejezetében összeállítottuk, hogy mi a különbség a piacon kapható leggyakoribb aláöltözetek anyaga között, valamint pro és kontra a különböző szabások között, hogy megtudd, melyik típus illik hozzád a legjobban. 

mitkelltudnia.jpg

Nedvszívás – a képesség, hogy elvezesse a vizet a bőrtől és szétterjessze az anyag felületén, hogy az gyorsabban távozhasson onnan.

Kényelem – senki nem akar szúrós anyagú inget viselni a bőrén, így a puha, kényelmes anyag vonzóbb.

Szagmentesség – a legjobb aláöltözetek ellenállnak a szagnak egész nap, vagy akár tovább, de a rosszabbak már néhány óra használat után bebüdösödik.

Védelem – bár az aláöltözeteket rendszerint más ruházat alatt hordják, de külső ruházatként is megállják a helyüket.

thenorthface.jpg

hogyanvasaroljunk.jpg

Milyen hideg lesz és mit fogsz csinálni miközben viseled?

A két legfontosabb dolog, amit tudnod kell az aláöltözet megvásárlásakor, hogyan fogod használni, és hogy milyen hideg lesz akkor, amikor majd használni fogod. 

A két legfontosabb dolog, amit meg kell fontolnod vásárláskor az a vastagság (súly) és az anyag. A külső hőmérséklet fogja meghatározni, hogy milyen vastag legyen a ruhadarab. A tevékenység, amit végezni fogsz határozza meg az anyagot, amiből készül. 

Milyen anyag?

Ha izzadni fogsz, akkor a gyorsan száradó szintetikus szál vagy a legvékonyabb merinó gyapjú lehet a jó választás. Tartsd távol magad a pamuttól, mivel nem rendelkezik nedvességelvezető tulajdonságokkal, ami egy aláöltözet alap referenciaértéke.  A pamut ideális viselet a hétköznapokban, de ha mozogni fogsz, valami mást kell választanod.

Azok a tényezők, amik az aláöltözetekben használt anyagok esetében számítanak, egyformán érvényesek a nadrágok, felsők, alsónadrágok, bugyik és sportmelltartók esetében is.

Napjainkban anyagok széles választéka kapható, legtöbbjüknek van előnye és hátránya is, íme, hogy mire kell figyelnünk…

anyagok.jpg

Poliészter

orjourneyover.jpg

A leggyakrabban használt szintetikus anyag a poliészter. Ez magabiztosan vezeti el a nedvességet, köszönhetően a fonál szerkezetének, ami belülről kifelé eltérően lett szőve, ami először segít elvezetni a nedvességet, és megkönnyíti az elpárolgást is. Röviden: jól vezeti a vizet és gyorsan is szárad.

A poliészternek nem természetes tulajdnosága a szagmentesség, ezért szüksége van vagy anti-mikrobiális kezelésre, ami előbb-utóbb elhasználódik. Esetleg ezüst-impregnálásra, mint az X-static, ami végleges és hatásos megoldás is a szagokkal szemben.

+ Kiváló nedvesség elvezetés, gyors száradás és szagmentes tulajdonságok. 

- Petrolkémiai származékok, nem megfelelő kezelés esetén kellemetlen szagok. 

 

Polipropilén

hhpolipro.jpg

A Polipro egy másik szintetikus szövet, mely a poliésztertől eltérően működik. A polipropilén víztaszító anyag, ami egyáltalánnem szívja magába a nedvességet, tehát gyorsan szárad, mert eleve távol tartja a nedvességet a bőrödtől.

A legismertebb a Helly Hansen Lifa anyaga, de a polipropilént a The North Face is használja. Meleg környezetben kissé műanyagszerűen hat, de ez egyáltalán nem kellemetlen.

+ Taszítja a vizet és kegyetlenül gyorsan szárad!

- Egy napi használat után mosást igényel és vitathatatlanul nem olyan kényelmes a melegben, mint a poliészter. 

 

Merinó gyapjú

A merinó egy kellemes anyag, számos tekintetben. Természetes és megújuló – a merinó birka gyapja –, és a nagyon finom anyag, nem jár viszkető érzéssel, amit a közönséges, durva gyapjú okoz, így kényelmesebb viselet közvetlenül a bőr felett is. Továbbá van egy olyan barátságos tulajdonsága, hogy a forróságban hűsen, a hidegben pedig melegen tart. Egy szóval kellemes. Érdemes kipróbálni.  

hhcomfortfwoolset.jpg

A merinó a szintetikus anyagoktól eltérően működik. Ahelyett, hogy elvezetné a vizet, inkább magába szív belőle sokat, és ez alatt mégis kényelmes marad. Távol tartja a bőrtől a nedvességet, és kellemes érzést nyújt akkor is, mikor már nagyon nyirkos. 

Nagyszerű egy közepes merinó melegítő, ha Te mértékletes vagy, de ha inkább futnál benne, jobban jársz egy poliészter felsővel, ami gyorsan elvezeti a nedvességet. A merinónak tovább tart megszáradni, mint a szintetikus anyagoknak.

Bónuszként elmondható, hogy a merinó tényleg nem szagosodik és többnapos túrákra is alkalmas. Egy jellegzetes nedves gyapjú aromát bocsát ki, amikor nyirkos, de ez egyáltalán nem kellemetlen, így nem jelent problémát.

Egyre több és több merinóval találkozhatsz, olyan márkák használják, mint az Icebraker, Helly Hansen, The North Face és még sokan mások. Tény, hogy meglehetősen drága.

+ Kényelmes, jól kezeli a nedvességet, szagmentes sajátságok, természetes anyag.

- Drága, a nedvességet inkább felszívja, mintsem elvezetné.

Hibridek

Sok vállalat a merinó és a szintetikus anyagok keverékét használja. Az elképzelés az, hogy a merinó a bőrhöz közelebb helyezkedik el, így komfortos és szagmentes, míg a külseje, mondjuk a poliészter, el- és kivezeti a nedvességet, vagyis pillanatok alatt megszárad. Elméletben ez a megoldás mindkét világ legjobb tulajdonságait egyesíti.

hhwarmfreezw.jpg
Úgy tapasztaltuk, hogy nagyon jól működnek, egyesítik a gyapjú és a szintetikusok tulajdonságait, azonban a keverék aránya a döntő. Találkoztunk már olyan kommersz aláöltözettel is, ami valójában a polipropilén és a gyapjú legrosszabb tulajdonságait hozta, úgyhogy válassz óvatosan! Válassz megbízható márkát; kérdezd meg az ismerőseidet, hogy milyet használnak.

+ Szintetikus és merinó pluszok egyetlen csomagban.

- Nehéz ilyet találni.

Az anyag gyakran tartalmaz Lycra-t, a kényelmes, pontos illeszkedésért.

 

ahatekonyilleszkedes.jpg

Hogyan kell egy aláöltözetnek illeszkednie?

Közvetlenül a bőrödre illeszkedjen, de ne túl szorosan. Minél közelebb van a bőrödhöz, annál melegebben és szárazabban tartja. A lazább fazonú darabok is rendben vannak, ha nem túl megerőltető tevékenységet folytatsz, de ha izzadni fogsz, jobb, ha egy feszesebb darab után nézel. Amikor felpróbálsz egy aláöltözetet, mozogj benne egy kicsit, hogy meggyőződhess arról, hogy optimálisan tudsz benne majd sportolni, anélkül, hogy szorítana vagy rossz közérzeted lenne benne. Egy jó aláöltözetnek növelnie kell a kényelmedet, nem pedig veszélyeztetni azt. 

szabas.jpg

 

Milyen különleges szolgáltatások fontosak számodra?

Nyilvánvalóan a stílus az egyéni ízlés kérdése, de bizonyos kiegészítők igazán kényelmesek lehetnek az aláöltözetekben. Egy félig cipzáras nyak jó választás, ha aktív sporttevékenységet űzöl, és egy kicsit közben hűsítenél magadon. Vagy fordítva, fel is cipzárazhatod, ha éppen fázol.

A kapucni egy másik hasznos lehetőség, ha a szabadban mozogsz, ami egyben csinos és stílusos is lehet. Néhány felsőrésznek kézmelegítője is van, amit ha nem használsz fel is tudod hatjani, és a hülykujj beakasztók, amik azért nészerűek, mert nem engedik felgyűrődni a felsőd ujjait. A szépség ezekben a mai darabokban az, hogy funkciót és formát ajánlanak; a különböző színek és stílusos árnyalatok lehetővé teszik, hogy akár egészen aláöltözetig vetkőzz, mert tudod, hogy még így is attraktív vagy.

Természetesen néha minden, amire szükséged van, egy sima alsó-felső összeállítás, és ezekből is rengeteg áll a rendelkezésedre.

Fazon és szabás

Bár már szó esett a fazonról, de van itt még valami: minél jobban tapad az aláöltözeted, annál jobban képes felszívni a verejtéket. Ez azt jelenti, hogy a pontos illeszkedés a legjobb a legtöbb ember számára. Azonban igazán meleg körülmények között kényelmesebb egy némileg lazább szabású öltözetet választani.

A mi kedvenc darabunk egy hosszú ujjú felső gallérral és mélyen cipzáras nyakkal. Az ujjakat feltűrhetjük, ha szellőzni szeretnénk, illetve lehajthatjuk, ha fázunk, vagy védeni szeretnénk a bőrünket a napsugaraktól. Egy hosszú cipzár lehúzható, ha jobban szellőztetnénk és egy rendes gallér védeni fogja a nyakunkat a napfénytől és más rétegek dörzsölésétől. 

Minden modellnél ellenőrizd le a vállaknál található lapos varrásokat. Mivel laposak, kisebb valószínűsége, hogy kellemetlen érzés alakuljon ki a nehéz csomagok pántjai alatt.

Keresd meg a csörgő címkéket! A kezelési információk, amiket egyszerűen rányomtattak az anyagra kikerüli ezt a problémát, de ha címkét találsz, inkább vágd ki őket, miútán megismerkedtél a mosási útmutatóval.

Tipp: A hosszú ujjú felsők cipzáras nyakkal sokoldalúak, így jó választás, ha egyetlen, mindenre alkalmas darabot keresel. Keresd a lapos varrást, hogy kényelmesebb legyen a csomagok pántja alatt is.

mitkellelkerulnod.jpg

Már említettük, de fontos hangsúlyozni, hogy ha aláöltözetről van szó, akkor a pamut nem a legjobb ötlet. Hajlamos átnedvesedni, és meg is tartja a nedvességet, ami miatt nagyon megfázhatsz. A merinó gyapjú és selyem már elfogadható természetes szövet, mivel természetes vízelvezető tulajdonságuk van. Minden, ami túl sűrű és vastag szintén kerülendő; az aláöltözetnek kényelmesnek kell lennie és nem korlátozónak. Más ruhadaraboknak, mint dzsekik és nadrágok, kényelmesen illeszkedniük kell rájuk. Fontos az is, hogy aláöltözet ne legyen túlságosan laza rajtad.

atedontesed.jpg

Nincsen abszolút legjobb döntés, csak olyan, ami a számodra a legjobban működik. Úgy tapasztaltuk, hogy minden szintetikus anyag – poliészter, polipro, és a Coolmax – magasan jobbak, mint a pamut pólók. Általában minél vékonyabb az anyag, annál könnyebben nedvesedik át.

A különböző márkák és típusok között teljesítménybeli különbségek vannak, de bármelyik magasan jobb, mint egy átázott póló.

Mi a szintetikus mellett döntenénk, ha nagyon izzadós vagy és sokat futsz a melegben, vagy ha szűk kereted van rá.

Ha teheted, válassz mellé egy merinó aláöltözetet is. Természetes, szagmentes tulajdonságai vannak és kényelmes marad még akkor is, ha átnedvesedik, valamint hideg vagy meleg körülmények között is. Bár drága és szigorúan véve nem vezeti el a nedvességet, de még eléggé nedvesen is kényelmes marad. Továbbá úgy gondoljuk, hogy nem olyan nehéz viselet, mint néhány szintetikus anyag. 

A merinó nagyszerű hideg és közepes körülmények között, és ideális több napos túrákon. Természetes anyag, ezzel együtt drága is.

A hibridek egy kicsit mindkettőből merítenek, ezért szeretjük, mint jó, kompromisszumos megoldást.

Tipp: Akármilyen anyagot is választasz, a vékonyabbak hűvösebbek és gyorsabban vezetik el a nedvességet.

Forrás: www.buzzillions.com 

Hírlevél
Pinterest
Google+