ME Labor: A megfelelő munkaeszköz kiválasztása - Karabinerek

Mielőtt bármelyik Black Diamond felszerelés a polcokra kerülne, hónapokig, néha évekig dolgozik rajta minőségbiztosítási igazgatónk Kolin Powick, és az ő kiváló mérnökcsapata. Kiterjedt és alapos teszteléseken keresztül mind a laborban, mind a terepen Kolin Powick és munkatársai biztosítják, hogy mindig számíthatsz a Black Diamond tartós, megbízható és a lehető legerősebb felszereléseire minden alkalommal, mikor a hegyekbe vagy sziklákra indulsz. Minőségellenőr Laborunk bejegyzésének célja, hogy megválaszolja a mászás leggyakoribb felszerelésekkel kapcsolatos kérdéseit.

burr.jpg 

Cégek tucatjai számtalan karabinert gyártanak manapság, így igazi kihívás lehet, hogy a különböző modellek közül kiválaszd a mászásodhoz legmegfelelőbb felszerelést. Drótnyelves vagy hagyományos, bajonett záras vagy csavaros, ultrakönnyű vagy nehezebb? Milyen karabinerekből állítsam össze az alpesi felszerelésemet ellentétben a mindennapos sportmászó felszerelésemmel? Mi mászók, megpróbáljuk úgy összeállítani felszerelésünket, hogy az minél sokoldalúbb legyen. Vajon helyesen tesszük?

Ebben a hónapban megpróbáljuk összefoglalni a karabinerhasználat alapjainak lényegét, hogy segítsünk kitalálni, hogy melyik a mászásodhoz legmegfelelőbb.


Kezdjük röviden a karabiner használat alapjaival, mert ez mindig visszatérő kérdés.

Sok hívást kapok erdészektől, tűzoltóságoktól, mentőcsoportoktól, kikötőktől, vitorlázóktól, terepjárósoktól és raktári személyzettől, akik tudni szeretnék, hogy rendben van-e, ha az adott alkalmazási területen a mi karabinereinket használják? A hivatalos válaszom minden esetben: nem, nem ajánlom. Mint ahogy útmutatóink is írják, a felszereléseink "Kizárólag szikla- és hegymázáshoz" használhatók. Miért?

A válasz egyszerű: mi sziklamászók és hegymászók vagyunk, a sziklamászást és hegymászást ismerjük, és ezekhez tervezzük, teszteljük és hitelesítjük felszerelésinket. Más alkalmazási területeken nem vagyunk bizalmas viszonyban a terheléssekel, a használattal, vagy a helytelen használattal.

Sokan nem ismerik fel, hogy a sportfelszerelések másképpen vannak tervezve, tesztelve és értékelve, mint az ipari eszközök. Az ipari karabinerek általában acélból készülnek, sokkal nehezebbek, sokkal erősebbek és másképp értékelik őket mint az aluminium sportmászó karabinereket.

Egy ipari karabiner névleges biztonságos terhelhetőségi határa általában 30kN körül van. Ez azt jelenti, hogy 30KN-ig terhelheted a karabinert biztonságosan. És az ipari alkalmazásra tervezett karabinereknél szinte mindig van egy kétszeres vagy nagyobb a biztonságos szorzó, ami azt jelenti, hogy a karabiner még nem törik el 60kN körüli terheléskor. A sportmászó karabinerek értékelése szerint azonban a névleges biztonságos terhelhetőségi határ az, aminél a karabiner már eltörhet. Tehát egy 20kN terhelhetőségű karabiner már eltörik a 20kN terhelés felett. Ez a legnagyobb különbség.

Összefoglalva, a sportmászó felszerelések nem ajánlottak ipari felhasználásra — nem azokhoz a terhelésekhez és helyzetekhez lettek tervezve.

steelvsalum.jpg 

Ami a karabinerek teherbírását illeti, ma már szinte minden elérhető karabiner CE minősítéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy megfelelnek a minimális szakítószilárdsági követelményeknek. Egy köteg okos ember sok időt töltött ezeknek a szabványoknak a meghatározásával és azok gyakorlati jelentésének megfogalmazásával. Ha belemegyünk a különbőző karabiner fajták technikai részleteibe, vannak apró eltérések és kivételek, de a legtöbb hegymászó karabiner szakítózilárdságára vonatkozó minimális követelmények a következők:

Zárt nyelv szakítószilárdsága: 20kN

Nyitott nyelv: 7kN

Kistengely: 7 kN

oz_rating.jpg 

Bár elivleg a standot érő terhelés elérheti a 20kN-t, de ez rendkívül ritka eset, ha mégis megtörténik akkor valószínűleg valami nem ment jól, esés történt. Egy 24kN karabiner erősebb, mint egy 20kN-es? Igen. Számít ez? A legtöbb esetben valószínűleg nem.

A legtöbb karabiner nyitott nyelv és kistengely terhelhetősége jóval kisebb, nagyjából a harmada a zárt nyelvének. Olyan tartományban mozognak, amit igazán a terepen lehet megfigyelni. Tehát a magasabb nyitott nyelv vagy kistengely értékelés nem feltétlenül rossz dolog, de minden eladott karabinernek meg kell felelnie a minimum követelményeknek. 
 

Még ha benne is vagy a szikla- és hegymászó karabinerek világában, honnan tudhatod, melyik modellt vagy stílust válaszd? A Black Diamond több, mint 30 különböző sítlusú karabiner gyártója. Kezdve a stand karabinerektől, a zárható csavaros, bajonettes, drótnyelves, alakzáras ( keylock) és hagyományos nyelvű karabinerekig, valamint “hood” rendszerig és ma már a mágnes zárasokig. Honnan lehet tudni, hogy melyik a megfelelő az adott feladatra? Elsősorban a Black Diamond kínálatáról beszélek, mivel ezeket használom és ismerem a legjobban. 
 

A stand karabinerek, másnéven HMS karabinerek, mindig zárasak, jellemzően nagy kosárvéggel egy Münter-hurok elhelyezésére. Vannak nehezebb, nagyobb változatok, melyek általában nagyobb átmérőjű alapanyagokból készülnek; vannak kisebb, könnyebb változatok, melyek általában jóval erősebb I-beam konstrukcióval rendelkeznek - ennél oda használnak több anyagot ahol nagyobb a terhelés, hogy elérjék a szükséges szakítószilárdságot, de eltávolítják onnan az anyagot, ahol felesleges, ami egy könnyebb karabinert eredményez. A nagyobb átmérőjű karabinerek általában tartósabbak, mivel nagyobb, szilárdabb kötélhordozó felülettel rendelkeznek az egyenletesebb kopás érdekében, mivel az I-beam karabinerekél könnyebben jelentkezhet kopás ott, ahol a kötél fut a geomtriai eltérések következtében.
 
Én a Rocklock vagy MiniPearabinert szeretem használni a standokban, fix pontokon, egy Gridlock-ot a GriGri-vel és egy Vaporlock-ot a többkötélhosszas nagyfalas, alpesi vagy jégmászáshoz. 
 

Több különböző típusú záró mechanizmus kapható a piacon napjainkban. Ami a Black Diamond karabinereket illeti, ezek a következők:

- Screwgate - csavaros

- TwistLock - bajonett záras

- az új Magnetron - mágnes záras

A TwistLock és Magnetron karabinerek auto-zárasak. Ha a nyelv zárva van, a mechanizmus automatikusan aktiválódik és zár, amíg a Screwgate-et kézzel kell csavarozni, hogy aktiválódjon a záró mechanizmus. A csavaros karabinerek általában könnyebbek az auto-záras bajonettekél. Itt választanod kell a kisebb súly vagy a nagyobb biztonság között.

magnetron.jpg 

Csakúgy, mint a fentebb leírt záró mechanizmusoknak, a csavarosoknak is két általános családja van: nagy és kicsi. Általában a nagyobbakat ereszkedésre, biztosító pontok összegzésére, fix pontok rögzítésére használják. A kisebb zárható karabinereket gyakran használják a mászók standok kiépítéséhez. 

 

1995-ben a Black Diamond hozta be a mászóiparba a drótnyelves technológiát a HotWire karabinerrel. A drótnyelves karabinerek jellemzően könnyebbek, kevésbé érzékenyek a fagyásra, és a csökkentett tömegnek köszönhetően kevésbé érzékenyek a karabiner ütődésétől bekövetkező nyelvkinyílására. 

Ha mászás közben esünk, sok minden történik - nagy terhelés éri a karabinert, a kötelek megnyúlnak, majd megfeszülnek, rugózik minden körülöttünk. A hagyományos nyelvű karabinerekre nagyobb terhelés nehezedik, a rázkódás és rugózás következtében a tömeg a nyelvet kinyithatja, ami "nyitott-nyelves" terhelést eredményezhet. És mint már említettük, a karabinerek jellemzően 3-4-szer erősebbek, ha a nyelv zárva van. A csökkentett tömegű drótnyelves karabiner enyhíti ezt.

Személy szerint, nekem tetszik az, hogy a drótnyelves karabinerek súlya kisebb, kevésbé érzékenyek a fagyra, ezért én általában ezeket használom a hosszú útakhoz hosszú beszállásokkal, alpesi vagy jégmászásokhoz. 

A karabinerek a kezdetek óta a "kampó és pecek" konfigurációt használják, hogy a nyelv érintkezhessen a karabiner felületével és biztosítsa az erősségét a zárt nyelves terhelésnél. Ez a stílus szilárd, erős, könnyen gyártható és viszonylag olcsó.

 

keylocks.jpg

Néhány éve egy újabb formatervezésű nyelv került a piacra - ez a keylock nyelv. Ekkor a karabiner negatív geometriájú nyelve illeszkedik karabiner a pozitív geometriájú végéhez, biztosítva ezzel a zárt nyelvű karabiner szakítószilárdságát. Ennek a tervezésnek az előnye, hogy csökkenti annak az esélyét, hogy a karabiner kampós része beakadjon valahova (pl. nittfül, bovdenes ék, heveder).

A keylock nyelvek gyártási folyamata valamivel költségesebb, viszont cserébe egy megbízható karabinert kínálunk.

Egészen mostaniág, ha a keylock tervezésű, és emellett a könnyű súlyú, drótnyelves karabinereket kedvelted, akkor választanod kellett. Most, a Black Diamond HoodWire technológiájával két legyet üthetsz egy csapásra. Megkapod a drótnyelves karabiner funkcionalitását, mellé pedig a keylock előnyeit a karabiner végén kialakított egyszerű drót alkatrésznek köszönhetően. A technológia megtalálható a HoodWire karabineren és a továbbfejlesztett Oz karabineren egyaránt.

hoodwire.jpg

Amikor először kijött az OZ karabiner, Travis barátom izgatottan hívott fel: "Rendelni fogok egy teljes szettet az OZ köztesből az új sportmászó felszerelésemhez, mert annyira könnyűek!" Ez így igaz, az OZ szuperkönnyűnek számít az egy unciás súlyával (innen a neve), de vajon ez a megfelelő választás a sportmászáshoz? Persze, ha egy többkötélhosszas sport utat akarsz mászni a Sziklás-hegység kanadai részén vagy bekeményítesz és egy 22 akasztásos onsight-ot tervezel. Azonban egy igazán spotmászásra tervezett karabinerrel szemben nem ez a legjobb választás. Miért? A gyártók, annak érdekében, hogy csökkentsenek ennek a könnyű karabinerek a tömegén, anyagot távolítanak el és, bár az összes karabiner erős és megfelel a CE előírásoknak, a 'kevesebb anyag' több dolgot is takarhat. A kisebb méret következtében kissé “ügyetlenebbül” bánik vele a kéz, ezért néha nehezebb beaksztani. Kevesebb anyag lehet a hosszanti szárban, így könnyebben meghajolhat a terhelés alatt, és gyakorta kevesebb anyag van a kötél futtató felületen, így egy esetleges eséskor jobban igénybe veszi a kötelet.

Egy sziklamászásra optimalizált köztes felső karabinere elég nagy, hogy ne akadjon fel a nittfül tetejére, továbbá az alsó karabiner is elég nagy, hogy könnyű legyen a kötelet beakasztani. Mint például a sport mászásra specializált Livewire Quickdraw, Nitron Quickdraw vagy Hoodwire Quickdraw.

Lementünk az ejtőgéphez egy gyors összehasonlításra, ahol egymás mellett vizsgáltuk meg több gyártó nagy teherbírású karabinerét, varrott hevedergyűrűvel és kötéllel. Célunk az volt, hogy meghatározzuk, mennyi 1.7 eséstényezős zuhanást bírnak ki fix rögzítési ponton ezek a karabinerek, és milyen hatást gyakorolnak a kötelekre.

tablazat.png

A legtöbb nagyobb, nehezebb karabiner esetében a kötelet végül elvágta, és a karabiner továbbra is elég jó állapotban maradt, hogy folytathassuk vele a mászást. A kisebb súlyú karabinerek 3-5 esésteszt után már deformálódtak és használhatatlanná váltak (nem nyílt a nyelv), és néhány esetben a 10mm-es Dynex hevedert is elvágta.

biner.jpeg

Természetesen ez egy durva teszt volt - józan ésszel senki nem ismételné meg egy mászás alkalmával - de elmondható, hogy a szuperkönnyű karabinereket korábban lezúzták. Mi a történet tanulsága? Mindig a munkához megfelelő eszközt használd. A nagyobb súlyú, nagy keresztmetszetű karabinereknek megvan a helyük, mivel nagyon erősek és bírják a durva bánásmódot.

Valami hasonlót használj a mindennapos sziklamászó köztesedhez, ha fenn áll az ismételt esés lehetősége, pl. egy nehéz út mozdulatainak kidolgozásánál.

A kisebb méretű, könnyű karabinereket nem úgy tervezték, hogy mindig intenzív, azonos szintű nagy terhelésnek ellenálljanak. Ezek inkább megfelelnek ott, ahol fontos a könnyű súly, és ott ahol nem valószínű az intenzív gyakori nagy terhelés mint pl. alpesi mászásnál, vagy jégmászásnál.

biner2.jpeg

Természetesen minden karabiner többféleképpen felhasználható, de mint a legtöbb mászó felszerelés, vannak olyanok, amiket kifejezetten egyféle felhasználásra terveztek. A célnak megfelelő karabiner kiválasztása megtérül majd a későbbiekben. Alpesi úton gyorsabban haladhatsz drótnyelves karabinerrel, strapabíró sportmászó karabinerekkel pedig meghosszabbíthatod felszerelésed élettartamát. Mint általában, kifizetődő a megfelelő felszerelést választani.

 

Vigyázz magadra!

KP

 szöveg: Black Diamond Eqipment 
fotó: Tim Mead

Hírlevél
Pinterest
Google+